+30 2641- 0-33811 Mob. 6948 616676 Mon - Sat 09:00 - 21:00 3ο χλμ Ε.Ο. ΑΓΡΙΝΙΟΥ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Πιστοποίηση
ISO 9001:2008
Νο#1 βιομηχανία ηλιακών
στην Ελλάδα !
Ζητήστε Προσφορά

Συντήρηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα

KANE ΕΝΑ SERVICE ΣΗΜΕΡΑ.

ΔΩΣΕ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑΚΟ ΣΟΥ!

 

Ηλιακός θερμοσίφωνας.

 

Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων, που επωφελούνται από τη χρήση του ηλιακού;

Αν ναι, τότε το άρθρο αυτό σε ενδιαφέρει άμεσα!

service-iliakou-thermosifona-iliotherm-agrinio

Ηλιοθέρμ, 43 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή ηλιακών θερμοσιφώνων

 

Είναι γνωστό πως κάθε υλικό αγαθό, που αποκτούμε, έχει συγκεκριμένη  διάρκεια ζωής, η οποία είναι ανάλογη της φροντίδας, που του έχουμε προσδώσει.

Η ίδια φιλοσοφία ισχύει προφανώς και για τον ηλιακό θερμοσίφωνα.

Δυστυχώς πολλοί δε γνωρίζουν, ότι στον ηλιακό μας θερμοσίφωνα είναι απαραίτητη  η συντήρηση (service) για τρείς πολύ βασικούς λόγους:

Mακροζωία – Απόδοση – Υγεία.

 

Μακροζωία

Ο ηλιακός φθείρεται χρόνο με τον χρόνο. Χρειάζεται το ανάλογο service (συντήρηση) για να τον διατηρήσουμε, οσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε και γιατί;

Στον ηλιακό θερμοσίφωνα παρουσιάζεται το φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης.

Ένα φαινόμενο, που διαβρώνει τον ηλιακό μας, με αποτέλεσμα την παρουσία διαρροών, επιφέροντας σε αυτόν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Το φαινόμενο αυτό, παρουσιάζεται στον ηλιακό θερμοσίφωνα, λόγω της επαφής του  με το νερό αλλά και λόγω της διαφορετικότητας των μετάλλων, που αποτελούν τον ίδιο αλλά και το δίκτυο (χαλκός, αλουμίνιο και ατσάλι).

Για την προστασία αυτού του φαινομένου στο εσωτερικό του θερμοδοχείου (BOILER) υπάρχει μια ράβδο, που προστατεύει τον ηλιακό μας από την διάβρωση.

Η ράβδος αυτή ονομάζεται ανόδιο και είναι κατασκευασμένη από μαγνήσιο.

Φθείρεται όμως με την πάροδο του χρόνου και χρειάζεται αντικατάσταση περίπου κάθε 2 με 3 χρόνια (ανάλογα τη χρήση και την σκληρότητα του νερού ανά περιοχή). Αν συντηρούμε σωστά τον ηλιακό μας, θα έχει διάρκεια ζωής  μεγαλύτερη από 20 έως και 30 χρόνια. Στην περίπτωση, που δεν αλλάζεται συχνά η ράβδος (ανόδιο) η διάρκεια αυτή θα μειωθεί στο μισό και λιγότερο.

Απόδοση

 

Μαζί με την φθορά στο χρόνο, έρχεται και η μείωση στην απόδοση.

Κάθε χρόνο έχουμε όλο και μικρότερη απόδοση, γεγονός που  δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό.

Με το ανάλογο service θα έχουμε και την ανάλογη απόδοση.

Πού οφείλεται όμως η μείωση στην απόδοση;

Ένας λόγος είναι η απώλεια του αντιψυκτικού υγρού.

Αν το κύκλωμα δεν είναι πάντα πλήρες, έχουμε μειωμένη απόδοση και φθορά του κυκλώματος, λόγω της επαφής των μετάλλων με τον αέρα.

Η πλήρωση του αντιψυκτικού υγρού πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

Το αντιψυκτικό υγρό, πρέπει να πληρεί όλες τις προδιαγραφές.  Η Ηλιοθέρμ διαθέτει το κατάλληλο αντιψυκτικό υγρό με αντισκωριακή προστασία και έχει όλες τις πιστοποιησεις.

Ένας δεύτερος και πολύ βασικός λόγος είναι, ότι το νερό αφήνει υπολείμματα. Δυστυχώς το δίκτυο μας, δεν είναι και το καλύτερο. Μεταφέρει μαζί του, άλατα, σκουριές,  χώματα, άμμο, λάσπη, βαρέα μέταλλα, και διάφορα άλλα μικροσωματίδια.

Κυρίως τα άλατα είναι αυτά, που δημιουργούν ένα μονωτικό στρώμα στο εσωτερικό του θερμοδοχείου και δεν επιτρέπουν τη σωστή μετάδοση της θερμότητας από τους συλλέκτες.

 

 

Τι πρέπει να κάνουμε γι’αυτό;

Πρέπει να γίνει ολική αφαίρεση των αλάτων και των μικροσωματίδιων, για να αποδίδει ο ηλιακός, όπως στην αρχή.

Μπορώ να κάνω την αφαίρεση των αλάτων μόνος μου;

Η διαδικασία αφαίρεσης των αλάτων είναι χρονοβόρα διαδικασία και χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία και οι απαραίτητες γνώσεις.

Η Ηλιοθέρμ, διαθέτει το ανάλογα εξειδικευμένο προσωπικό για την σωστή συντήρηση του ηλιακού σας θερμοσίφωνα.

Μπορεί να το αναλάβει ο υδραυλικός μου;

Ναι μπορεί, αρκεί να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και να ακολουθήσει σωστά την διαδικασία του service.

 

 

Υγεία

Είναι ένας εξίσου πολύ σημαντικός παράγοντας.

Γιατί όμως ο ηλιακός μπορεί να δημιουργήσει θέματα στην υγεία μας;

Η απάντηση η είναι απλή, το θερμοδοχείο λειτούργει σάν ένα μεγάλο φίλτρο νερού.

Κάνει συγκράτηση όλων των σωματιδίων, που είναι πιο βαριά από το νερό.

Το εσωτερικό του θερμοδοχείου, ο χώρος που βρίσκεται το νερό, αρχικά είναι πεντακάθαρος. Τα θερμοδοχεία της Ηλιοθέρμ είναι κατασκευασμένα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για πόσιμο νερό με πιστοποίηση ISO.

Έχουν 2 επιστρώσεις με σμάλτο, γνωστά ως GLASS.

Το νερό του ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι πόσιμο, αρκεί το θερμοδοχείο να φέρει την ανάλογη σήμανση CE και πιστοποίηση  ISO.

Μπορεί να γίνει άφοβα χρήση ζεστού νερού  και εκτός της χρήσης του μπάνιου,

(στο μαγείρεμα για παράδειγμα) κάνοντας έτσι, έξτρα οικονομία.

Στο νερό χρησης, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, εξοντώνεται το μεγαλύτερο μέρος τυχόν μικροβίων, με αποτέλεσμα να έρθει στην παροχή μας πιο καθαρό από την αρχική του μορφή.

Δεν πρέπει όμως να επιτρέψουμε να είναι τόσα πολλά τα μικροσωματίδια στο εσωτερικό του, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι το αντίστροφο. Δεν είναι τυχαίο, που οι εταιρείες κατασκευής φίλτρων νερού, επισημαίνουν, πως πρέπει να γίνονται στο χρόνο τους οι αλλαγές των φίλτρων,  διαφορετικά έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η διαδικασια του service…

 

Η διαδικασία του service, εχει διάφορα στάδια για την επαναφορά του ηλιακού στο αρχικό επίπεδο. Με παρεμβάσεις εσωτερικά και εξωτερικά, αποκαθίσταται η σωστή λειτουργία, εκμηδενίζονται οι απώλειες απόδοσης, χαρίζεται μακροζωία στο σύστημα μας και προφυλάσεται παράλληλα  η υγεία μας.

Οι ενέργειες της συντήρησης περιλαμβάνουν:

Αλλαγή ράβδου μαγνησίου (ανόδιο), αλλαγή φλάτζας ηλεκτρικής αντίστασης, καθαρισμό σε όλο το εσωτερικό μέρος του θερμοδοχείου, αναρρόφηση με ειδική ηλεκτρική σκούπα όλων των αλάτων και λοιπών σωματιδίων, πλύσιμο με νερό, καθαρισμό της ηλεκτρικής αντίστασης για καλύτερη απόδοση και οικονομία στο ρεύμα, αλλαγή παλαιάς επιγραφής Ηλιοθέρμ, συμπλήρωμα αντιψυκτικού υγρού, αλλαγή σε μονώσεις μεταξύ θερμοδοχείου και συλλεκτών αλλά και του δικτύου αν χρειάζεται και τέλος γίνεται γενικός έλεγχος σε όλα τα τμήματα του ηλιακού.

Αρχικά αφαιρείται η ηλεκτρική αντίσταση.

Καθαρίζεται προσεκτικά και αντικαθίσταται το ανόδιο και η φλάτζα.

 

Στη συνέχεια το θερμοδοχείο καθαρίζεται με ειδικά εργαλεία, ώστε να αποκοληθούν τα άλατα από το εσωτερικο του και κατόπιν αυτά αναρροφώνται με ειδική σκούπα. Το θερμοδοχείο τέλος πλένεται με νερό και επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Η διαδικασία στο εσωτερικό τελειώνει με την επανατοποθέτηση της ηλεκτρικής αντίστασης. Πλέον το σύστημα εσωτερικά μπορεί να δεχθεί το νερό του δικτύου.

Περνώντας στη συντήρηση του εξωτερικού μέρους του ηλιακού συστήματος, ελέγχονται με μεγάλη προσοχή τόσο οι μονώσεις μεταξύ θερμοδοχείου και συλλεκτών, όσο και οι μονώσεις στο κύκλωμα του νερού, που συνδέουν τον ηλιακό με την οικία. Η αντικατάσταση αυτών των μονώσεων ειναι πολύ συμαντική γιατί πέρα από την μείωση των απωλειών, προστατεύουν τις σωληνώσεις από πιθανή διαρραγή ( σπάσιμο) κυρίως το χειμώνα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών.

Βασικό επίσης κομμάτι του service είναι και ο έλεγχος για πιθανές διαρροές ή προβλήματα στην στεγανότητα των συλλεκτών κατά την συμπλήρωση των υγρών με ειδικό όργανο.

Το τελικό στάδιο περιλαμβάνει αντικατάσταση του αυτοκόλλητου – επιγραφής, ώστε να χαρίσει και στο εξωτερικό μια υγιή όψη του συστήματος.

Είναι εμφανής πλέον η διαφορά στο εξωτερικό πριν και μετά από την πραγματοποίηση του service.

Κάτι ανάλογο αλλά πιο ουσιαστικό συμβαίνει και στο εσωτερικό των θερμοδοχείων.